Ziemniak najważniejszym warzywem na Ziemi

Pod względem wielkości upraw ziemniak zajmuje czwartą lokatę na świecie (po kukurydzy, ryżu i pszenicy). Jest też pierwszą rośliną wyhodowaną w kosmosie (w 1995 r.).

Ziemniak | Rys. Mirosław Stankiewicz
Ziemniak | Rys. Mirosław Stankiewicz

Ziemniaki pochodzą z Ameryki Południowej, gdzie były spożywane od tysięcy lat. Do Europy trafiły dzięki hiszpańskim konkwistadorom, którzy odkryli je podczas podboju Peru. Początkowo nowinka służyła wyłącznie jako oryginalna ozdoba, gdyż wszystkie jej części nadziemne były trujące. Z czasem ze względu na łatwość uprawy i małe wymagania jej podziemne bulwy stały się podstawą diety Europejczyków.

Ziemniaki trafiły do Polski po zwycięstwie Jana III Sobieskiego pod Wiedniem. Polski król dostał sadzonki od austriackiego cesarza Leopolda I.

Istnieją tysiące odmian ziemniaków. Różnią się zawartością skrobi, co wpływa na ich zastosowanie. Bulwy zawierają sporo substancji odżywczych, m.in. węglowodany (głównie skrobia), białka i błonnik. Znajdziemy w nich również wiele witamin (C, A, E, B1, B2, B3 i B6 oraz K, D i PP), a także cenne minerały (potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, cynk, miedź i mangan).

Z biologicznego punktu widzenia rośliny te należą do tej samej rodziny co pomidory, tytoń, papryka i bakłażan. Najdroższym ziemniakiem okazał się ten sfotografowany na czarnym tle przez artystę Kevina Aboscha. Kolekcjoner zapłacił za zdjęcie zatytułowane „Potato #345 (2010)” milion euro.

Polska także może się pochwalić dziełem o tej tematyce. W miejscowości Biesiekierz (woj. zachodniopomorskie) znajduje się pomnik ziemniaka.

Oz na podst. inform. prasowych

Comments

comments

Dodaj komentarz